Totes les crisis son oportunitats

by Astrid

Recordarem l’any 2020 per la pandèmia de la Covid-19, i en el cas de la vinya, per la plaga de míldiu i oïdi, desbocada arran de les pluges constants durant la primavera, i especialment severa amb els viticultors que apliquen una agricultura ecològica.

En el cas del Celler Mas Comtal, situat a Avinyonet del Penedès, varen perdre un 70% de la collita, i una de les varietats més afectades va ser la Merlot.

Les circumstàncies els hi han donat la oportunitat de re-crear un dels seus vins més emblemàtics, el Rosat de Llàgrima.

En aquesta ocasió es tracte d’un cupatge d’un vi rosat monovarietal de Merlot amb un altre elaborat a partir de Garnatxa amb Xarel.lo, essent finalment la proporció de 48% Merlot, 27% Garnatxa negra i 25% Xarel·lo.

Segurament hi haurà un abans i un després, perquè el resultat ha estat un èxit i un aprenentatge.

En la seva elaboració, la varietat Merlot, un cop el raïm es desgrana i macera unes 14 hores a baixa temperatura, se separa el most de la resta de la pasta per gravetat, sense passar per la premsa. D’aquí ve el nom de Rosat de Llàgrima. Aquest most flor fermenta durant 15 dies a una temperatura d’uns 12ºC. Aquest procés permet extreure del raïm tot un ventall d’aromes que recorden a les petites fruites vermelles, així com algun que altre toc floral.

En el cas de la Garnatxa i el Xarel·lo, la seva elaboració és idèntica, però les dues varietats de raïm es treballen des d’un inici conjuntament.

Un cop acabades les dues elaboracions, es procedeix al cupatge.

Gastronomia i maridatge: Vi d’aperitiu, platets i tertúlia. És perfecte per acompanyar plats de pasta i arrossos, salmó marinat i formatges cremosos.

Vi ecològic i vegà.

 

 

Entrades relacionades